Deprecated: Function Elementor\DB::is_built_with_elementor is deprecated since version 3.2.0! Use Plugin::$instance->documents->get( $post_id )->is_built_with_elementor() instead. in /sites/uprzborivosvita.gov.ua/wp-includes/functions.php on line 6085

     З січня 2022 року  заклади освіти Зборівської міської ради чекають зміни –перехід на оновлену систему харчування  дітей.  Саме з цього приводу 19 жовтня 2021 року відбувся навчальний онлайн семінар на тему «Підготовка змін до системи харчування у ЗЗСО. Консультації з громадськістю з питань освіти», в якому взяла участь Ярослава Білан, провідний спеціаліст відділу освіти управління освіти, культури, молоді і спорту, праці та соціального захисту населення Зборівської міської ради. На цьому семінарі, що проводили представники програми «Підтримка реформи децентралізації в Україні U-LEAD» Закарпаття, розглядалися актуальні проблеми впровадження новацій.

      Варто зауважити, що за останні 30 років рецептури страв для їдалень закладів освіти не змінювалися, хоча  багато чого змінилося в сучасній кулінарії – від технології приготування страв до нових сучасних видів страв, нових інгредієнтів і навіть назв страв.  Загальновідома проблема шкільної їжі в тому, що дуже часто діти її не доїдають і просто залишають майже повні тарілки на столах. Не завжди причина полягає в смаку та непривабливості тих чи інших страв. Є категорія дітей, котрі доволі вибагливі в їжі, і щоб вони харчувались в освітньому закладі, потрібно добряче постаратися, бо в них з цим проблеми не лише в школі, а й удома.

     Незбалансоване харчування, зазначали учасники семінару,   – одна з причин зниження індексу здоров’я, підвищення факторів ризику розвитку в дітей хронічних захворювань – надлишкова  маса тіла та ожиріння. Дослідження українських медиків показують, що кількість гастрозахворювань упродовж років здобуття освіти збільшується вдвічі.

     Очікувані зміни  стануть можливими завдяки появі нового «Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку», автором якого є високо кваліфікований кухар, кулінарний експерт, випускник французької школи кулінарії Le Cordon Bleu та автор проекту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко, працює над тим, щоб страви, які нині пропонуватимуть дітям у  їдальнях шкіл та дошкільних закладів, були одночасно і смачними, і гарними на вигляд. Важливо, щоб діти не лише смакували страви у своєму навчальному закладі, а й навчалися через їжу. Глобальна мета змін — це зміна культури харчування загалом.

Поширити

1 думки про “Зміни до системи харчування”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *